Integrarea datelor CAD/GIS

Datele CAD (Computer-aided design) reprezintă un tip de date care sunt de cele mai multe ori distribuite ca desene. Acestea sunt folosite în primul rând de profesioniştii din domeniul tehnic şi construcţiei, precum: inginerie, arhitectură şi topografie. Informaţia capturată în desenele CAD reprezintă o investiţie semnificativă care poate fi pusă în valoare cu ajutorul GIS-ului.

În cele mai multe cazuri CAD şi GIS sunt privite cu ochi diferiţi. Inginerii care folosesc date CAD sunt de părere că munca lor are o acurateţe foarte mare. Ei privesc GIS-ul ca ceva imprecis. Cei care folosesc GIS-ul îşi privesc munca la o scară mai largă şi printr-un filtru cartografic.

Există de asemenea şi problema componentei geografice: GIS-ul foloseşte puncte, linii şi poligoane, imagini şi sisteme de coordonate şi face uz de culori pentru a reprezenta volume mari de informaţie, precum oraşe, râuri, graniţe politice sau relief. CAD are de-a face mai mult cu puncte şi linii. Amândouă au atribute şi straturi, doar că le tratează şi le stochează în mod diferit.