Uncategorized

Harta interactivă a calității drumurilor din România

UPDATE: 24.02.2018

La începutul lui 2015 dat peste o hartă a calităţii drumurilor din România, dezvoltată de utilizatorul vancouver de pe forumul Construim România. Ea este realizată pe baza informaţiilor trimise de şoferii care au parcurs anumite sectoare de drum şi poate fi un instrument bun pentru cei care doresc să parcurgă trasee necunoscute.

Harta interactivă actuală se bazează pe harta in format pdf, actualizată în 26.09.2017, disponibilă pe forumul Construim România. Este a treia actualizare a hărții interactive, care sper să fie de folos celor care vor să afle calitatea unui drum în planificarea unei călătorii. Este realizată pe baza datelor disponibile de la OpenStreetMap, de unde am clasificat aprox. 20.000 sectoare de drum, care mai apoi au fost unite în sectoare de drum mai lungi. Pentru continuitatea drumurilor, le-am clasificat şi în interiorul oraşelor, chiar dacă ştim cu toţii calitatea, de cele mai multe ori, inferioară a drumurilor urbane. Anumite erori pot apărea din interpretarea hărţii statice, datorită gradului de generalizare a acesteia, dar cred că este o hartă utilă pentru toţi cei care pornesc la drum şi vor să ştie ce-i aşteaptă.

Pentru informaţii mutaţi cursorul peste un sector de drum. Pentru a vedea harta pe tot ecranul, folosiţi a treia iconiţă din stânga sus (Fullscreen).

Astfel, cu Albastru (1) sunt reprezentate drumurile cu o calitate excelentă, cu Verde (2) – drumurile cu o calitate bună, cu Portocaliu (3) – drumurile acceptabile, cu Roşu (4) – drumurile rele, cu multe gropi sau neasfaltate iar cu Roz (5) – drumurile foarte rele, cu multe gropi sau neasfaltate. Cu Gri sunt prezentate tronsoanele de drum care se află în lucru sau în curs de reabilitare, având pe parcursul lor sectoare de drum diferite (de ex. 41 – sector de drum excelent cu porţiuni rele sau neasfaltate). Ele sunt reprezentate prin linii punctate, de culoare Gri.

Punctele de control ale rovinietei sunt reprezentate cu o iconiță sub forma unei camere video. În dreapta sus a hărții se poate dezactiva această informație sau se poate schimba harta de fundal.

Mulțumiri lui Andrei, Cosmin, Darius, Flavius și Răzvan pentru contribuția importantă în realizarea primei variante a hărții interactive, în 2015.

Aveți comentarii? Folosiți secțiunea de la finalul paginii.

DISCLAIMER: Această hartă este pur informativă, poate conține elemente eronate sau informații neconforme cu realitatea, fiind bazată pe experiențele subiective ale șoferilor. Orice mod de folosire a hărții este strict responsabilitatea utilizatorului.

 

11 thoughts on “Harta interactivă a calității drumurilor din România

 1. Am calatorit recent pe ruta Galda de Jos – Rosia Montana (AB). DN 74 + DJ 742.
  De la Rosia pana pe la Poiana Ampoiului drumul este chiar bun, cel putin verde daca nu albastru.
  Cu exceptia a doua localitati: Abrud si Patrangeni. acolo e cu galben.
  De la Poiana Ampoiului pana la Sard alterneaza calitatea, deci acceptabil.
  DJ 107H de la Sard la DN1 este bun, merge culoarea verde. albastru e prea mult.

 2. Salutare, cum arata drumul intre Sercaia si Zarnesti ? DN73A ? E dezastru pana la intersectia cu comuna Paltin (DJ106A)?

 3. Calitatea drumului DN24 – Șoseaua Bucium-Poieni este dezastroasa !!! Cum puteți spune ca are calitate 1 ??? Este de 4, plina de gropi si crăpături !!!

 4. Drumul Suceava – Dolhasca e in stare oribila. Plin de gropi adanci. Aproape impracticabil – categoria 5

 5. În județul Cluj drumul dintre Călata – Mănăstireni – DN1 este bun. Cam îngust pe alocuri, dar asfaltul este destul de nou. Cred că ar merge verde.

 6. Salutare,

  Drumul de la Baia Sprie spre Sighetul Maramatiei a fost refacut complet, deci e albastru curat.
  La fel drumul de la Targu Lapus spre Dej a fost refacut, doar ca e ingust pe serpentine. Eu as zice un verde.

  Numai bine,
  Timo

 7. Ala de la Margina pana la Deva este execrabil aici vad ca e trecut bun …mai incercati sa o actializati harta asta

 8. Da, cartarea in interiorul oraselor ar fi deja o cu totul alta poveste. Multumesc de sugestia cu layerele!

 9. Daca aveti mai multe detalii, vom include informatiile in urmatoarea actualizare. Aceasta este si ideea, ca cei care au experimentat un drum anume sa imparta experienta cu ceilalti soferi.

 10. Domnilor, din ce an e harta? Pt ca eu vad drumuri reabilitate, de cal. I, la categoria IV?! Ma refer la DJ 173 de la Milas incolo, jud Bistrita-N.

 11. Arata interesant, dar dupa cum ziceai, informatiile de detaliu din centrului oraselor probabil e eronata, avand in vedere ca in pdf sunt doar niste buline negre. Ar fi poate interesant de vizualizat pe layere separate categoriile de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *